PIX vs. STILOU – confruntarea lunii

Pix vs. Stilou - sa alegem in cunostinta de cauza Pe cand mergeam eu la scoala (nu ca acel moment ar fi foarte indepartat 🙂 ), nu prea aveam posibilitatea de a alege: la scoala se scria numai si numai cu stiloul.

Imi aduc aminte cu mare placere si nostalgie de primul meu stilou. Era cu penita de aur! Si nu vorbesc de acel celebru stilou chinezesc cu penita de aur. Intreaga familie avusese grija sa-mi faca instructajul despre cum trebuia sa-l pazesc, sa-l umplu cu cerneala din calimara, sa-i pun capacul. Nu care cumva sa cada, pentru ca se putea sparge sau se strica penita si adio stilou! Pe scurt, trebuia sa ma port cu el de parca ar fi fost sfintele moaste. Apoi, stiu exact cand am primit primul meu stilou “strain” (o marca germana, deh). Atat de mult l-am iubit, incat il am si in prezent, chiar daca este spart (aruncat de un coleg pe jos … unul din momentele mele de mare tristete din scoala).

Pix vs. stilou

In prezent situatia s-a schimbat destul de mult. Remarc acest lucru si la baietii mei. Chiar din clasele primare copiii au voie sa-si aleaga ustensila de scris preferata. Iar cele doua variante sunt desigur pix sau stilou.

STIAI CA … stiloul, asa cum il stim noi astazi, a fost inventat de un roman? Petrache Poenaru a fost cel care a brevetat primul toc rezervor din lume.

Pe piata exista o gama larga de produse de la diverse marci si la diverse preturi. Pentru a face alegerile in cunostinta de cauza, am incercat sa ma lamuresc care sunt diferentele esentiale intre pix si stilou.

Pe langa tipul de cerneala, pixul si stiloul au fiecare cateva componente specifice. Penita stiloului este de cele mai multe ori mai groasa, tocmai de aceea este recomandat la lectiile de caligrafie. Daca vei cumpara copilului tau un stilou, atunci trebuie sa te decizi asupra grosimii optime a penitei. Cu stiloul se scrie mult mai frumos.

Pix vs. stilou - sa alegem in cunostinta de cauza

Pixul este dotat cu o mina subtire. Astfel fiecare tremurat al mainii se reflecta pe hartie, printr-o scadere a calitatii scrisului.

O alta diferenta intre cele doua consta in faptul ca o data ce se termina mina, pixul trebuie schimbat, in vreme ce un stilou poate fi folosit pe o perioada mult mai lunga de timp. Ce-i drept, timpul de utilizare al pixului este aproximativ egal cu zece schimbari de patroane cu cerneala.

Pix vs. stilou

O problema care apare in cazul stiloului este ca se usuca daca nu este folosit un timp indelungat sau daca este lasat fara capac.

Caligrafia se invata cu stiloul

Exista un motiv bine intemeiat pentru care micii elevi invata sa scrie cu stiloul. In prima faza a deprinderii scrisului, ei invata sa desenze literele. Mai stiti? Linii si bastonase… Stiloul obliga la atentie sporita si stimuleaza motricitatea fina a incheieturii mainii. Sfaturile unui dascal priceput si un stilou bun pot imprima in copilarie un scris echilibrat, lizibil si chiar frumos, pentru tot restul vietii. Daca la gimnaziu, elevii continua sa scrie urat, atunci este indicat sa utilizeze tot stiloul.

Pix vs. stilou - sa alegem in cunostinta de cauza

Un avantaj semnificativ al stiloului este ca anumite marci ofera varianta si pentru stangaci.

STIAI CA … cel mai scump stilou din lume este evaluat la 1 milion de euro? Cunoscut sub numele de Aurora Diamante, acest stilou are diamante De Beers de 30 de karate. Acest stilou este atat de pretios incat nu este produs decat o data pe an. 

Si sa nu uitam, cerneala se sterge foarte usor cu ajutorul picului.

Pix vs. stilou - sa alegem in cunostinta de cauza

 

Rapiditatea este cu certitudine punctul forte si de neintrecut al pixului. Penita unui stilou este mult mai sensibila decat varful unui pix si cere atentie sporita. Iar atunci cand elevii sunt nevoiti sa noteze foarte repede lectiile predate, atunci vor recurge cu siguranta la rapiditatea pixului. Cel mai indicat este sa foloseasca un pix cu varful moale, a carui cerneala se aseaza cu usurinta pe hartie, fara a fi nevoie de o apasare suplimentara. Oricum, atunci cand se cere notarea rapida a lectiilor, partea estetica este automat neglijata.

Rapiditatea este punctul forte al pixului

Pana de curand pixul nu se putea sterge. Noroc ca tehnologia evolueaza in toate domeniile, asa ca au aparut si pixurile cu guma speciala de sters.

Indiferent de alegerea pe care o faceti, eu va recomand sa cautati produsele de calitate, fabricate de marci specializate in ustensile de scris. Acestea vor oferi cu siguranta un obiect bine studiat si gandit, care va putea fi folosit cu placere pentru o perioada mai lunga de timp.

FOTO: Alexandra Sandu

CITESTE SI ACEST ARTICOL

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *